Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Για μια Ευρώπη χωρίς δελφινάρια, Bρυξέλλες 28.VI.2013


φωτο

Πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία κατά των δελφιναρίων οργανώνεται στις Βρυξέλλες για τις 28 Ιουνίου 2013. Δείτε το σχετικό βίντεο με Ελληνικούς υπότιτλους και υπογράψτε για μια Ευρώπη χωρίς δελφινάρια. Για τις ανάγκες της εκδήλωσης το πρωτότυπο βίντεο μεταφράστηκε σε 23 γλώσσες.
Σε αρκετές χώρες του κόσμου, κυρίως στην Ιαπωνία και στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής, καθώς επίσης και στην Ευρώπη, τα κητώδη που χρησιμοποιούνται κυρίως για εκμετάλλευση στα δελφινάρια είναι το ρινοδέλφινο και η η όρκα. Και παρά το γεγονός ότι οι ζωολογικοί κήποι πολύ συχνά αποδίδουν την αναγκαιότητα της αιχμαλωσίας στη διαφύλαξη του γενετικού υλικού των απειλουμένων ειδών, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης, κανένα από τα δύο αυτά είδη δεν απειλείται με εξαφάνιση.

Οι παραστάσεις εκτελούνται συνήθως στο χώρο των ζωολογικών κήπων, άλλοτε απροκάλυπτα σαν θέαματα για εντυπωσιασμό, και άλλοτε με το πρόσχημα της εκπαίδευσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, μετονομασμένες από τους ιδιοκτήτες των ζωολογικών κήπων σε "εκπαιδευτικές παρουσιάσεις".



Το ρινοδέλφινο και η όρκα, τα ιδιαιτέρως χαρισματικά αυτά θαλάσσια θηλαστικά που διαβιούν σε οργανωμένες κοινωνίες, η κάθε μια από τις οποίες έχει να επιδείξει τη δική της ξεχωριστή κουλτούρα, τη δική της γλώσσα επικοινωνίας, ακόμα και την ιδιαίτερη δική της διάλεκτο, υποβαθμίζονται σε εμπορευματοποιημένα εκθέματα μπροστά στα ορθάνοικτα μάτια των παιδιών, υπακούοντας στις εξευτελιστικές και τυποποιημένες εντολές των εκπαιδευτών τους, και εκτελώντας διάφορα "κόλπα" μέσα στο νερό, όπως τα χερσαία άγρια ζώα στο τσίρκο, χωρίς καμία απολύτως εκπαιδευτική αξία. Στην πραγματικότητα όμως, ο μόνος τρόπος να γνωρίσουμε και να καταλάβουμε αυτά τα όμορφα άγρια πλάσματα είναι η παρατήρηση στο φυσικό τους περιβάλλον, και ο μόνος τρόπος να τα προστατέψουμε είναι η μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και υπεραλίευσης.    



Στις 22 Μαϊου του 2010, στη Φιλανδία, μια διεθνής συνάντηση κορυφαίων εμπειρογνωμόνων οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι φάλαινες και τα δελφίνια διαθέτουν εξαιρετική ευφυϊα και χαρακτηρίζονται από ιδιαιτέρως υψηλή νοημοσύνη, οδήγησε στην πρώτη διατύπωση της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Κητωδών, στην οποία ρητά αναφέρεται ότι όλα τα κητώδη έχουν δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία, και κανένα από αυτά δεν επιτρέπεται να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης εκτελώντας καταναγκαστικά έργα σαν δούλος στην αιχμαλωσία.



Τα δελφινάρια του δυτικού κόσμου, ορμώμενα από την μεγάλη επιτυχία τπου γνώρισε η τηλεοπτική σειρά "Φλίππερ", στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά την δεκαετία του '60, εξελίχτηκαν σε μια εξαιρετικά κερδοφόρο βιομηχανία πολυτελείας που εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, αναπαράγοντας το μεγάλο ψέμμα σχετικά με τη φύση ενός άγριου και ελεύθερου ζώου στο οποίο οι ανάγκες της τηλεθέασης δεν δίστασαν να αναρτήσουν προς πώληση την παραπλανητική και ψευδεπίγραφη ταμπέλλα του "pet". Όμως τα δελφίνια πλήρωσαν (και πληρώνουν ακόμη) αυτή την επιτυχία της ανθρώπινης βιομηχανίας του θεάματος με το αντίτιμο της ζωής τους, της βίαιης αρπαγής τους από τη θάλασσα, και της ελευθερίας τους, για να οδηγηθούν τελικά στην παρά φύσιν και δια της βίας αναπαραγωγή τους σε τσιμεντένιες δεξαμενές, οι οποίες, τηρουμένων των αναλογιών, δεν διαφέρουν και πολύ από τα σύγχρονα βιομηχανοποιημένα εκτροφεία-κολαστήρια των άλλοτε αγροτικών ζώων, όπου σχεδόν καμία από τις κατά φύσιν ανάγκες των υπό εκμετάλλευση ειδών δεν μπορεί να εκπληρωθεί. 

Και ενώ, στην Ευρώπη και στην Αμερική, η βιομηχανία του θεάματος με ηθοποιούς δελφίνια και όρκες συνεχίζεται, στις 17 Μαϊου του 2013, η Ινδική κυβέρνηση με επίσημη εγκύκλιό της ανήγγειλε την ολοκληρωτική απαγόρευση της εμπορίας και αιχμαλωσίας των δελφινιών στη χώρα, χαρακτηρίζοντάς την απάνθρωπη. 

φωτο
Η Ινδία είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει την εμπορία, την αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των κητωδών για διασκέδαση των ανθρώπων, μετά από την Κόστα Ρίκα, την Ουγγαρία και τη Χιλή. Η απαγορευτική αυτή απόφαση βασίστηκε στις τελευταίες επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν την εξαιρετική ευφυϊα και τη χαρισματική φύση των δελφινιών. "Τα επιστημονικά τεκμήρια που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, οδηγούν στην αναγνώριση των κητωδών ως 'μη ανθρώπινα πρόσωπα'", εξηγεί η Puja Mitra από την Ινδική Συνομοσπονδία Οργανώσεων για την Προστασία των Ζώων (FIAPO), υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η πλειονότητα των δελφινιών και φαλαινών που διατηρούνται στα δελφινάρια προέρχεται από άγριους πληθυσμούς που καταδιώκονται στην Ιαπωνία, στην Καραϊβική, στα νησιά του Σολομώντα και σε ορισμένες περιοχές της Ρωσσίας. Αυτή η καταδίωξη, κατά την οποία ελεύθερα δελφίνια συλλαμβάνονται από τη θάλασσα και οδηγούνται στην αιχμαλωσία, αποτελεί μια διαδικασία πάρα πολύ βίαιη.



Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το επίπεδο αυτοσυνειδησίας των δελφινιών είναι ανάλογο με εκείνο των ανθρώπων, ότι μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, να χρησιμοποιήσουν εργαλεία, και να κατανοήσουν θεωρητικές έννοιες. Το κάθε δελφίνι είναι αναγνωρίσιμο από την οικογένεια και τους φίλους του, οι οποίοι μπορούν να ξεχωρίσουν το μοναδικό του σφύριγμα - υπογραφή. 



φωτο
Στις 28 Ιουνίου, τη μεγαλύτερη ίσως διεθνή διαμαρτυρία εναντίον της αιχμαλωσίας των δελφινιών που έχει γίνει ποτέ σε Ευρωπαϊκό έδαφος μέχρι σήμερα, θα λαμπρύνει με την παρουσία του ο ίδιος ο πρώην εκπαιδευτής του Φλίππερ και σημερινός υπερασπιστής της ευζωϊας και της ελευθερίας των δελφινιών σε ολόκληρο τον κόσμο, Ric O'Barry, για να ενώσει τη φωνή του με τις φωνές των ενημερωμένων πολιτών από το Βέλγιο, από όλη την Ευρώπη και από πολλά άλλα μέρη της γης, που ζητούν όχι μόνον την παύση της λειτουργίας του τελευταίου δελφιναρίου που υπάρχει στο Βέλγιο, αλλά και την απαγόρευση όλων των δελφιναρίων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.




Περισσότερες πληροφορίες - Σχετικοί σύνδεσμοι:
- For a Delphinarium-free Europe!!!
EUROPE MUST BAN DOLPHINARIA !



- 14 βίντεο μεταφρασμένα σε 23 γλώσσες
- Ελεύθερα δεφίνια - βίντεο στα Ελληνικά

Πηγή


Βίντεο από την διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες στις 28 Ιουνίου 2013.

Aνταπόκριση
από την διαμαρτυρία από τον συμμετέχοντα Ric O' Barry.

Φωτογραφίες από την διαμαρτυρία

 Άλμπουμ με πολλές φωτογραφίες από την διαμαρτυρία μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.
φωτο
Ο διοργανωτής Υvon Godefroid μιλά, πίσω Ric O' Barry, Maria Heidemann, Annelies Mullens



φωτο
  Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας Yvon Godefroid και Annelies Mullens μαζί με τον Ric O' Barry.
φωτο
Μaria Heidemann, Ric O' Barry, Yvon Godefroid, Annelies Mullens

φωτο
Ελληνική συμμετοχή







φωτο
Στην τοποθεσία Gare de Bruxelles-Midi Station Brussel-Zuid.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου