ατυχήματα

Ατυχήματα έχουν συμβεί, με ή χωρίς κοινό, σε παραστάσεις και προγράμματα δελφινοθεραπείας. Βίντεο αποκαλύπτουν δαγκώματα και δελφίνια που πέφτουν επάνω στους συμμετέχοντες. Οι εκπαιδευτές δέχονται πιο συχνά τις βίαιες συμπεριφορές των αιχμάλωτων δελφινιών που, όπως αποτυπώνεται στα βίντεο, παρασύρονται στο βυθό της πισίνας από δελφίνια που πέφτουν κατ' εξακολούθηση επάνω τους, τους σπάνε χέρια ή πόδια, ενώ για τέσσερις εκπαιδευτές η κατάληξη ήταν μοιραία. Βίντεο με όρκα που δαγκώνει νεαρή επισκέπτρια δελφιναρίου. Περισσότερα εδώ.

 Επίθεση δελφινιού στο δελφινάριο Sea World της Αμερικής (Πηγή)

 Δελφίνι δαγκώνει κοριτσάκι (Πηγή)

Όρκα δαγκώνει κοπέλα (Πηγή)

Οι συμμετέχοντες σε ένα πρόγραμμα δελφινοθεραπείας του Dolphin Academy στο Curacao τρομοκρατήθηκαν όταν ένα από τα δελφίνια έπεσε επάνω σε τρεις από αυτούς. O ένας τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (βίντεο). Περισσότερα εδώ και εδώ.

Ατύχημα με δελφίνια στο Dolphin Academy του Curacao (Πηγή)

Bίντεο με όρκα που τραβά συνεχώς τον εκπαιδευτή της προς τον πάτο της πισίνας κατά τη διάρκεια της ''εκπαιδευτικής'' παρουσίασης... Ευτυχώς αυτήν την φορά η κατάλληξη δεν ήταν μοιραία. Ο εκπαιδευτής κατάφερε να ξεφύγει με ένα σπασμένο πόδι και ας ελπίσουμε με αλλαγμένη την εντύπωση για τα άγρια αυτά ζώα που τα κλείνουμε στις τσιμεντένιες δεξαμενές των δελφιναρίων δήθεν για να μαθαίνουμε από αυτά και να διασκεδάζουμε. 


http://www.orcahome.de/incidents.htm
http://www.digitaljournal.com/article/338559
 http://www.cetaceanproject.com/2012/11/hollywood-stars-snookered-into.html

Δημοσιεύσεις
Βrian Unwin "Tougher laws' to protect friendly dolphins" (The Telegraph 2008)
"Has there ever been a confirmed report of a dolphin attacking a human?"
"Incidents between humans and killer whales in captivity"
Killer whales at Seaworld had teeth removed with power drills and were left to mourn on own after being separated from young', claims shocking new book (Dailymail 07.2012)

Aτυχήματα δεν συμβαίνουν μόνο στα δελφινάρια αλλά και στη θάλασσα όπως μας πληροφορεί δημοσίευμα: "μία γυναίκα τραυματίστηκε ενώ κολυμπούσε μαζί με ένα δελφίνι στην θαλάσσια περιοχή Doolin. Παρόλες τις προειδοποιήσεις του ναυαγοσώστη, ο οποίος είχε σηκώσει την κόκκινη σημαία, όπως κάθε φορά που το συγκεκριμένο δελφίνι εισέρχεται στην περιοχή που βρίσκονται οι λουόμενοι, η συγκεκριμένη γυναίκα δεν άκουσε με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα περιστατικά τραυματισμού από το συγκεκριμένο δελφίνι στην περιοχή". Ο υπεύθυνος ασφαλείας σημειώνει: "Είναι άγριο ζώο και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν νομίζω ότι επιτίθεται επίτηδες στους ανθρώπους όταν όμως οι λουόμενοι της καλύπτουν τον φυσητήρα φοβάται και γίνεται επιθετική".
Περισσότερα >>

Ατυχήματα στα δελφίνια
Εδώ θα βρείτε μια λίστα με ατυχήματα που συνέβησαν σε δελφινάρια όλου του κόσμου όταν τα συγκεκριμένα δελφίνια κατάπιαν αντικείμενα, χρήματα, γάντια, μολύβια, χαρτιά, πέτρες, γυαλιά, καπάκια από μπουκάλια, ρολόγια, σουβενίρ, τσιγάρα που έπεσαν στην πισίνα από τους επισκέπτες ή τους συμμετέχοντες σε προγράμματα δελφινοθεραπείας. Για να βγάλουν τα αντικείμενα οι υπεύθυνοι του δελφιναρίου ακολουθούν δύο μεθόδους: α) βάζουν το χέρι τους στο στόμα του δελφινιού μέχρι να φτάσουν στο στομάχι του (μέχρι και μακριχέριδες μπασκετμπολίστες έχουν στρατευτεί για τον λόγο αυτό) και β) κάνουν εγχείριση.
Δελφίνια πέθαναν και όταν οι εκπαιδευτές έβαλαν το χέρι τους στο λαιμό τους προκειμένου να βγάλουν από το στομάχι τους κάποιο αντικείμενο, όταν κάποια από τις πόρτες που χωρίζουν τις πισίνες έπεσε στο κεφάλι τουςή όταν έπαθαν σοκ από κάποιο αντιβιοτικό που τους χορηγήθηκε,  

Ο εγκλισμός στις μικρές πισίνες των δελφιναρίων κάνει τα δελφίνια να εκδηλώνουν αφύσικες συμπεριφορές όπως να τρώνε την μπογιά που έχει σκάσει στα τοιχώματα της δεξαμενής, να δαγκώνουν τα κάγκελα από τις πόρτες και έτσι να καταστρέφουν τα δόντια τους, να δαγκώνουν το ένα το άλλο χωρίς όμως να μπορούν να ξεφύγουν όπως συμβαίνει στην θάλασσα ή να πηδούν έξω από την δεξαμενή. Το χλώριο που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό της πισίνας προκαλεί τύφλωση και δερματικά προβλήματα. Λόγω του μικρού βάθους των δεξαμενών τα δελφίνια αναγκάζονται να κολυμπούν πολύ περισσότερη ώρα στην επιφάνεια από ότι αντέχουν με αποτέλεσμα να παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο και την έλλειψη στέγαστρων.
Στο δελφινάριο Connyland της Ελβετίας η υπερδοσολογία σε χορηγούμενα αντιβιοτικά προκάλεσε τον θάνατο δύο δελφινιών ενώ στο δελφινάριο της Νυρεμβέργης της Γερμανίας ο διευθυντής του δελφιναρίου παραδέχτηκε ότι αντιβιοτικά και ψυχοτρόπα φάρμακα χορηγούνται πολύ συχνά στα δελφινια του δελφιναρίου με σκοπό τη ρύθμιση της ανορεξίας που παρουσιάζουν, την καταστολή του στρες και της βίαιης συμπεριφοράς αλλά και την καλύτερη συνεργασία (βίντεο). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου