Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ψυχοφάρμακα σε δελφινάριο της Γερμανίας

Την ίδια στιγμή που, στην Ελλάδα, 1000 άτομα έκλεισαν θέση για να παρακολουθήσουν την "ρομαντική" (εκπαιδευτική;) "παρουσίαση" των δελφινιών που διοργανώνει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο με αφορμή την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, νέες αποκαλύψεις για τα δελφινάρια συγκλονίζουν τους ζωόφιλους και τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές στη Γερμανία.

Από τη στιγμή που το Γερμανικό δικαστήριο υποχρέωσε το δελφινάριο της Νυρεμβέργης να "ανοίξει τα χαρτιά του", τα ντοκουμέντα που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας προκαλούν σοκ. Ο διευθυντής του δελφιναρίου, Dag Enck, παραδέχτηκε ότι φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως αντιβιοτικά και ψυχοτρόπα, χορηγούνται σε σχεδόν μόνιμη βάση στα ζώα που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του. Οι αποκαλύψεις αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ευζωϊα των θαλασσίων θηλαστικών στα δελφινάρια είναι ανέφικτη.

Σύμφωνα με την Γερμανική οργάνωση Wal- und Delfinschutz-Forum (WDSF), στο δελφίνι Jenny, που εκδήλωσε νεφρική ανεπάρκεια, είχε χορηγηθεί επί 4 μήνες διαζεπάμη, και στο δελφίνι Anke, που μεταφέρθηκε από την Ολλανδία στη Νυρεμβέργη, χορηγήθηκε η μέγιστη δόση διαζεπάμης μαζί με αντιβιοτικά. Η κατάχρηση αντιβιοτικών θεωρείται πιθανή αιτία που έχει μέχρι τώρα οδηγήσει πολλά δελφίνια στο θάνατο. Από την έναρξη της λειτουργίας του δελφιναρίου της Νυρεμβέργης, το 1971, μέχρι σήμερα, 38 δελφίνια έχουν πεθάνει.

Η Whale and Dolphin Conservation Society (WDCS) επίσης ανακοινώνει ότι, στο Γερμανικό δελφινάριο της Νυρεμβέργης, εκτός από τα αντιβιοτικά, χορηγούνται στα δελφίνια ηρεμιστικά και ψυχοτρόπα. Οι αποκαλύψεις αυτές βγήκαν στο φως της δημοσιότητας χάρη στο γεγονός ότι η WDCS, κερδίζοντας ένα δικαστήριο στο Μόναχο το 2011, απέκτησε πρόσβαση και δυνατότητα ελέγχου στα όσα διαδραματίζονται στο δελφινάριο του ζωολογικού κήπου της Νυρεμβέργης.

Το αγχολυτικό Diazepam (γνωστό σαν βάλιουμ ή στεντόν) χορηγείται στα δελφίνια όχι μόνον σαν ορεξιογόνο αλλά και σαν ρυθμιστής της συμπεριφοράς τους η οποία, στις συνθήκες της αιχμαλωσίας, γίνεται πολύ συχνά προβληματική.

Η Whale and Dolphin Conservation Society (WDCS) είχε διεκδικήσει αυτήν την δυνατότητα ελέγχου και παλαιότερα (το 2006 και το 2007, όταν αρκετά μωρά και ένα ενήλικο δελφίνι στον ζωολογικό κήπο της Νυρεμβέργης είχαν πεθάνει), αλλά το αίτημά της είχε τότε απορριφθεί, με τον ισχυρισμό ότι το κοινό δεν δικαιούται να ξέρει τα ενδότερα των δελφιναρίων, δεδομένου ότι η διατήρηση των δελφινιών σε συνθήκες αιχμαλωσίας και η προστασία τους στο φυσικό περιβάλλον είναι δύο πράγματα εντελώς διαφορετικά που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους...!!

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

"German zoo data reveals captive dolphins are drugged" (WDCS)

"Tiergarten Nurnberg: Delfine mit Psychopharmaka vollgepumpt" (RTL)

"Nuremberg Zoo: Dolphins pumped full of psychotropic drugs"

"WDSF fordert Entlassung des Nurnberger Tiergartendirektors und Umsiedlung der Delfine"
  Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου